Възможни сценарии за военна операция в Сирия

    След унищожаването на стратегически цели в Сирия ще се покаже на сирийския режим, че в хода на следващата атака ще бъдат унищожи всички други важни военни съоръжения  и създаване на зона, забранена за полет,  казва Етиен Копел , бригаден генерал, бивш заместник-командир на френските ВВС по операциите, в статия, публикувана във вестник Le Monde .

    „Авиацията може да удари от разстояние с използването на самолети Rafale, Typhoon или Mirage 2000, въоръжени с ракети Scalp. Тези ракети са изпитвани успешно в Либия през 2011 година. Ракетите са за удари по такива укрепени  цели като хангари, командни постове,  съобщителни центрове. За удари по летищата се използват два експлозивни заряда, което позволява на втория да се взриви под пистата и да повдигне плочата на голяма площ, което прави ремонта на пистата трудоемък „- казва генералът.

    “ Използването на ракети Scalp няма да позволи на режима да използва своята aвиация за да бомбардира бунтовническите позиции и ще усложни комуникациите. Но тези ракети не може да бъдат използвани срещу замаскирани предмети и движещи се обекти. За целта са необходими хеликоптери Tigre и други вертолети на армейската авиация , които може да  излитат от  Мистрал или самолетоносача Шарл де Гол  – пише авторът .

    „Американците ще се опитат да унищожат химическото оръжие на сирийския режим, но това е доста трудно, тъй като тези снаряди може да се скрият сред обикновените снаряди. Американците може да  подобрят ефективността на по-горе описаните стъпки , използвайки своите крилати ракети . Освен военни съоръжения, ракетите са способни да унищожат президентския дворец, макар  Башар Асад със сигурност да си е подготвил подслон, в който може да се опази от въздушни удари “ – подчертава генералът.

    “ Американците може да  използват за разузнаване и атаки своите безпилотни самолети. Може да изиграят  голяма роля и мощните бомби, които могат да пробият дебели бетонни стени и прикрития. Що се отнася до създаването на зона, забранена за полети в Сирия, този въпрос може да се обсъжда само след масивна атака по сирийската ПВО „- казва Копел.

    “ Най-вероятният вариант е обща и ограничена във времето атака с американски, британски и френски ВВС с множество крилати ракети. Химическите арсенали на Асад няма да бъдат напълно елиминирани в първата фаза, но е много лесно да му се покаже, че ако има  нови химична атака, ще бъдат нанесени нови удари по мобилни цели с масовото използване на хеликоптери , които ще подкрепят действията на Свободната сирийска армия“- допълва генералът.

    Източник: Le Monde

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *