Кери потвърди : Асад е използвал химическо оръжие

    keriДържавният секретар на САШ Джон Кери представи на  пресконференция доклад, в който се казва, че режимът на Асад е използвал химически оръжия в покрайнините на Дамаск.

    „Резултатите са ясни и убедителни“ – каза Кери и обвини Асад в използване на химическо оръжие няколко пъти през изминалата година .

    Най-малко 1429 души са били убити, включително 426 деца.

    “ Не е важно дори и това кой е използвал химическо  оръжие. Важен е самият факт на неговото използване“ – каза държавният секретар .

    Кери потвърди, че сутринта президентът Барак Обама е провел  консултации със съветниците си за това как и кога да започне военен удар срещу Сирия .

    “ Ние знаем, че тези от обкръжението на Асад, които са знаели за използването на химическо оръжие, са се страхували, че това ще бъде разкрито“ – каза Кери.

    Той също така съобщи, че Йордания, Саудитска Арабия , Израел и Ирак са „затаили дъх „,  чакайки отговор от Дамаск. Други страни гледат какво ще се случи след  военната интервенция,   която заплашва с последствия света.

    „Ние не трябва да живеем в свят, където главорезът и убиец Башар ал-Асад може да  отрови с  газ хиляди собствени граждани и да остане ненаказан. Сега, ако не предприемем нищо, ще се окажем  в опасност от повторение на подобни действия от други“- каза Кери.

    Държавният секретар на САЩ заяви, че САЩ продължава  да аназлизира решения за по-нататъшни действия, продължава да се консултира с Конгреса, съюзници и с  американския народ, които са уморени от войни. Той добави, че тази войната няма да има прилики с Афганистан, Ирак и Либия.

    Той подчерта, че единственото решение на сирийския конфликт е да се спре война в страната.

    „Единственото решение, което трябва да вземем за безопасността на нашата страна, това е изпълнение на обещанието, че най- опасното и страшно  оръжия никога няма да се използва“ – каза Кери.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *