Защо Путин не помага на Асад

    Както и в Косово през 1999 г., Москва не заплашва с  военна намеса в подкрепа на своето протеже Дамаск, пише вестник Il Foglio.

    “ От  избухването на гражданската война в Сирия, Русия на Путин е не само най-близкият (и заинтересован) съюзник на Башар Асад . През последните години Русия е основен дипломатически възпиращ фактор срещу всякакъв вид западна намеса. Ако Америка се бе опитал да засегне Асад , отговорът на Путин щеше да бъде суров  .

    Но що се отнася до удар на САЩ по Сирия , за който само трябва да се определи дата , то реакцията на Москва беше изненадващо хладна . Удар от Запада, заяви вчера представител на руското външно министерство , ще бъде нов източник на страдания за Сирия и ще е с катастрофални последици за Близкия изток и Северна Африка“- съобщава изданието.

    “ Имаше и други по- твърди изказвания : например, заместник министър-председателят Дмитрий Рогозин написа на страницата си в Twitter , че Западът се държи в ислямския свят като маймуна с граната.  Но до този момент не е имало предупреждения  за твърда реакция на възможността за атака.  Москва се  ограничава с подобаващи на ситуациятаподходящи декларации , но не определя червена линия. А това  според  дипломатически език на Кремъл е зелена светлина за американската атака „- пише изданието .

    „За това, има три обяснения.
    Първото е международния скандал със снимки на жертвите на химическа атака , толкова силен , че Русия не може да продължи да  говори за фотомонтаж .

    Второ, Москва разбира, че Америка се интересува от извършването строго ограничена  операция и че в Дамаск няма да има морски пехотинци , а само  въздушни удари по стратегически цели .

    Накрая, Путин изглежда е осъзнал:  колкото и значим да  е режима на Асад за неговите средиземноморски и близкоизточни интереси , не е достатъчно, за да тръгне  на директен сблъсък .

    Също така , да позволи на Запада да “ накаже “  клана Асад не означава да се откаже  от собствените си интереси в Сирия . Русия ще действа така,  че нахлуването в  Сирия да не е повторение на операцията в Либия.

    Възможните отговори може да бъдат бойкот в ООН,  забрана за прехвърляне през Русия на  сили и товари на НАТО от Афганистан , прекратяване на икономическите споразумения, укрепването на отношенията с Иран и Китай в анти- американския план .

    Налице е и възможността , че намесата в Сирия ще вкара  Америка в трети конфликт Близкия изток , което би лишило  Обама от ролята на „водещ“ азиатски играч, което ще  отвори повече място за Русия в Тихия океан. За Путин това  ще бъде много привлекателна перспектива , „- се казва статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *