Религиозните хора са по-глупави от атеистите

    Психолози от университета в Рочестър са установили „силна отрицателна връзка между религиозността и умствените способности“, пише The Independent по  материали, публикувани в Personality and Social Psychology Review.

    В основата на публикация, озаглавена „Връзки между интелигентност и религиозност: мета-анализ и някои  предполагаеми обяснения“, са залегнали  данни от 63 проучвания, проведени между 1928 и 2012 г. Анализът е на екип от учени под ръководството на проф. Мирон Цукерман. Умствените способности авторите определят като „способността да се разсъждава, да се строят планове, да се решават проблеми, да се мисли абстрактно, да се осмислят сложни идеи, да се мисли бързо, да се извличат поуки от опита.“

    От анализираните 63 проучвания, 53 са показали  отрицателна корелация между религиозност и умствени способности, а  10 – положителна.

    „Повечето от съществуващите обяснения (отрицателна корелация) са обединени от едно общо послание – позицията, че религиозните вярвания са ирационални, не се базират на науката, не се поддават на проверка чрез опит и поради това са непривлекателни за умните хора“ – цитира The Independent резултатите от част от обзора.

    Източник: Independent
    http://www.independent.co.uk/news/science/religious-people-are-less-intelligent-than-atheists-analysis-of-over-63-scientific-studies-stretching-back-over-decades-concludes-8758046.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *