Учените откриха GPS в мозъка на човека

    gpsAнгло-aмериканска група невробиолози за първи път в пряк експеримент в човешки мозък са открили   координатни неврони (grid cells), които  помагат за  ориентация в пространството, изграждайки вътрешен модел. Работата е публикувана в списание Nature Neuroscience.

    Изследването е проведено върху 14 доброволци, на които в хода на  лечение на епилепсия  са имплантирани електроди в мозъка. По време на експеримента тестваните субекти са участвали в подобие на компютърна игра, където управлявали велосипед, движещ се във виртуалното пространство. Изследователите записвали електрическата активност в различни области на мозъка.

    Доброволците трябвало да достигнат до  няколко предмета, разпръснати във виртуалното пространство. В  първата фаза на експеримента, участниците виждали тези неща отдалеч, във втората фаза  пътуването трябвало да се повтори, но при това предметите се появявали, само когато участниците  били много близо до тях.

    Наблюдавайки движението на участниците в експеримента във виртуалното пространство, лишено от ориентири, учените успели да намерят тези неврони, които реагират на изминатото разстояние и образуват координатна мрежа на симулираното пространство. Пиковете на възбуждане във виртуалното пространство образували шестоъгълна решетка. Координатните неврони не трябва да се бъркат с невроните за местата, които са отговорни за конкретни области на моделираното пространство.

    Преди това такива клетки са намирани в плъхове, а тяхното съществуване бе прогнозирано и при хората. В пряк експеримент върху мозъка  тяхното съществуване  обаче, все още не е било доказвано. За разлика от плъховете, човешките координатни неврони се съдържат не само в енториналния кортекс, но и в други части на мозъка. По-специално, тези клетки са открити в префронталния кортекс,  традиционно  свързван с епизодичните  спомени, асоциации, съзнание и вземане на решения.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *