Началникът ви тормози? Ето каква е причината

    В последно време тормозът на работното място се среща все по-често, поради трудната икономическа ситуация, пише колумнистът на Independent Андреас Уитъм Смит.

    Като пример той цитира нови свидетелства на  жертвите – служители в  британската комисия за качеството на здравните грижи (Care Quality Commission), която наскоро е била одитирана.

    Например: „Мениджърът се разкрещя  директно в лицето ми, пред целия екип . След срещата ми  се извини. Аз се разболях и прекарах шест седмици в болницата…“
    „Той ми каза пред всички, че трябва да отслабна – да ходя на фитнес или да си купя велосипед. Бях дълбоко шокирана и унизена“.

    След като се запознава с жалбата, авторът отбелязва: сред ръководителите – тирани преобладават  жените. Така че, това не е „мъжки шовинизъм.“ Тиранията е симптом на общата нестабилност на фирмата или организацията.

    Според експерта Франс Силърс, тиранията често се наблюдава в хода на голяма реорганизация. Слабите мениджъри, изправени пред неочаквани предизвикателства, намират  само един изход –   започват да крещят на подчинените си. Но и подчинените – не винаги са невинни жертви.

    „Някои от жалбите са основателни,  но от друга – в действителност са защитен механизъм“, – пише авторът. A един мениджър отбелязва: „Много е трудно да се управляват слабите изпълнители без те да не трупат в себе си неприязън срещу вас.“

    Какво трябва да бъдат посъветвани шефовете? Авторът цитира съвет на  неназован американски морски пехотинец – капитан, който служи в Ирак: „Най-добрите и най-ефективни лидери редовно и последователно  показват доброта.

    С течение на времето те създават най-добрите, най-ефективните  екипи. “

    Източник:  Independent

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *