В египетската пустиня са открити огромни подземни резервоари с вода

    pustinyaОгромен подземен резервоар за вода, подходящ за използване в селското стопанство, е открит в египетската пустиня на запад от делтата на река Нил.

    Както пишат редица медии, египетското правителство скоро ще обяви подробностите  за откриването на подземни  води в райони, където се предполага, че ще се  развива селското стопанство. По предварителни изчисления, естественият резервоар с вода е с капацитет да напоява 100 хиляди хектара земя в египетската пустиня.

    Цената на един сондажен кладенец с дълбочина 900 метра ще бъде десет милиона египетски лири (около два милиона долара). Експертите от Министерството на водните ресурси са започнали сондиране на кладенците за по-точна оценка на количеството на водата в резервоара.

    Според египетските медии, в новите райони могат да се преселят милиони египетски семейства, заети в селското стопанство.

    Президентът на Египет вече е наредил на правителството да подготви проекти за експлоатацията  на тези водни ресурси. Експертите също така посочват близостта на региона до големите египетски пристанища на брега на Средиземно море –  Александрия и  Марса Матрух, което ще позвили да се организира износ на селскостопански продукти.

    Създаването  на нови проекти в египетската пустиня, е предназначено не само за  обезпечаване на страната със селскостопанска продукция, но също и да се намали гъстотата на населението в долината и делтата на Нил, където вече има недостиг на вода за поливното земеделие.

    Население на Египет е изключително непропорционално разпределено в цялата страна. Най-високата плътност е регистрирана в Кайро- в някои региони  достига до 100 000 души на квадратен километър.

    Най-ниската е  един човек на квадратен километър – в пустинните области по границата на страната. При това заселената територия на страната все още не надвишава 5,3% от общата площ на Египет. Още от ерата на фараоните голямата част от египтяните живеят на тясна ивица в долината и делтата на река Нил.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *