Учените обясниха как се е появило златото във Вселената

    gold-2Цялото злато във Вселената може да бъде образувано от сблъсък на неутронни звезди, предполaгат учените, съобщава кореспондентът на The Los Angeles Times Aмина Хан.

    Произходът на златото оставаше неясно до край, тъй като, за разлика от по-леките елементи като въглерод и желязо, не може да  се образува непосредствено вътре в звездата, се казва в статията. Edo Berger от  Смитсониън център по астрофизика, изглежда, е  разгадал тази мистерия,  наблюдвайки залпове от  гама-лъчи – мащабни космически изригвания на радиоактивна  енергия.

    Бергер и колегите му изучили краткото изригване на  гама лъчи GRB 130603B, предизвикано от сблъсък на две неутронни звезди. То е наблюдавано от космическия апарат на НАСА Swift и е продължило по-малко от две десети от секундата. В резултат на експлозията учените забелязали, че тя е била  заменена  от  постепенно изчезващо светене, в което доминира  инфрачервеното излъчване.

    Става дума за това, че неутронно-богатите вещества, отделяни по време на колапса на неутронните звезди,  може да генерират елементи,  претърпяли  радиоактивно разпадане,  с емисии главно в инфрачервения диапазон. Екипът смята, че със  залповете от гама-лъчи   се изпуска една стотна от звездната маса, включително и злато.

    Количеството на златото, произведено и изхвърлено по време на сливането на две неутронни звезди може да се сравни с масата на 10 Луни, казва Бергер. Цената на такова количество  благороден метали вероятно ще е  равна на 10 октилиона долара  (10 трилиона на квадрат), се посочва в публикацията.

    Източник: Los Angeles Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *