Кървави 12.3 милиарда паунда: Великобритания продава оръжия на режими, които сама нарича репресивни

    „Британското правителство е издало повече от 3 хиляди лицензии за износ на военно оборудване и разузнавателни средства на обща сума  12. 3 милиарда паунда в страни, които са в официалния му списък на държавите – нарушители на правата на човека,“ – пише кореспондентът на The Independent Kim Sengupta.

    Мащабът и подробностите за сделките са станали ясни в резултат на проверка  от страна на депутати,  които също така са установили, че стратегически контролирани стоки са изпращани в  Иран, Китай, Шри Ланка, Русия, Беларус и Зимбабве, съобщава вестникът.

    „Има дори три действащи договори със Сирия, независимо от факта, че Обединеното кралство доставя оборудване на бунтовниците, които се борят срещу режима на Асад, и сега решава дали да ги снабдява и  с оръжие“ – се казва в статията. Също така са  разкрити 57 договори с Аржентина, която е в състояние на конфликт с Великобритания заради  Фолкландските острови, отбелязва авторът.

    В доклада на парламентарната комисия за контрол на износа на оръжие се посочва, че в 271 лицензии за износ за Русия са включени голям брой криптографски устройства, заедно с биотехнологично оборудване,  снайперски пушки, лазерни оръжейни системи, оборудване за нощно виждане и безпилотни летателни апарати, уточнва вестникът.

    Най-голям брой разрешителни са за  доставчици на оръжие за Китай: 1163 лицензи на стойност 1. 8 милиарда паунда.

    Депутатите отбелязват,  че министърът на външните работи на Аржентина заяви наскоро: „Аз не мисля, че  са нужни още 20 години, за да си върнем островите“.

    „Само за две държави, в които се нарушават правата на човека, от 27, включени в списъка на Министерството на външните работи на Обединеното кралство – Северна Корея и Южен Судан – няма такива договори,“ – пише Sengupta.

    „Председателят на комисията и бивш министър на отбраната Джон Стенли заяви, че е решил да извърши одит на лицензиите за износ на оръжие, след като Министерството на външните работи започва да публикува доклади за състоянието на човешките права,“ – се казва в статията.

    „Когато за първи път се обърнах към  Винс Кабел [министъра на иновациите, бизнеса и професионалното образование], мислех, че някой може да е направил грешка с нулите“ – каза Стенли за сумите по договорите.

    „Правителството трябва да признае, че е налице противоречие между активната подкрепа на износа на оръжия за авторитарни режими с едновременната остра критика за неспазване на човешките права,“ – каза политикът.

    Източник:  Independent

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *