Още една заплаха: Икономическият растеж на Китай все повече се забавя

    Икономическият растеж на Китай се забавя, призна китайският финансов министър Лу Дживей. Тази година темпът на нарастване на БВП ще падне до 7%, каза той по време на посещението си в Съединените щати.

    По този начин Дживей потвърди, че цифрата е по-ниска от очакванията на правителството от 7,5% и значително по-нисък от растежа на БВП през първото тримесечие на тази година – 7.7%.

    Въпреки това, за анализаторите китайската официална декларация не е новина. Тенденцията е съвсем очаквана и многократно предвидена.

    За пореден път това бе повторено в средата на седмицата, когато стана известно намаляване на китайския износ през юни 2013 г. със 3,1% – до $ 174,320 милиарда, а вносът с 0,7% – до $ 147,19 милиарда.

    Като цяло външнотърговският оборот на Китай  възлиза на 2 трилиона юана (321. 51 милиарда  щатски долара), което е с 2% по-малко, отколкото през юни миналата година, каза представителят на Генералната администрация на митниците на Китай Чжън Юешен .

    Като основни фактори, които са повлияли на спада на външната търговия на Китай в началото на лятото, той определи спада на търсенето на чуждестранните пазари, забавяне ръста на промишленото производство, ръста на ограниченията върху вноса на китайски продукти в други държави поради търговски спорове и по-ниските международни цени за повечето стоки.

    Заедно с увеличението себестойността на износа във връзка с ръста на,  по-специално, валутния курс на юана и цената на работната сила.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *