Здравето на бебето зависи от месеца на зачеването

    bebeПо време на анализа  учените  отчитали социалното положение на майките и бащите,  тяхното образование, лоши навици  и други външни фактори.

    Американски лекари са установили, че здравето на бебето зависи от месеца на зачеването – например  „майските“ деца по-често се раждат преждевременно и се разболяват от грип, а „летните“ бебета имат относително високо тегло, според доклад, публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Джанет Кери (Janet Currie) и Ханес Швандт (Hannes Schwandt) от Принстънския университет (САЩ) са установили, че моментът на зачеването влияе върху здравето на бебето, сравнявайки данните, събрани от социалните служби на Съединените щати по време на раждането на близо 1,5 милиона деца в Ню  Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания.

    По време на анализа, Кери и Швандт вземат предвид социалното положение на майките и бащите,  тяхното образование, лоши навици, и други външни фактори. Те  сравнили тези  данни със здравословното състояние на техните деца, включително тенденцията им към болести и продължителност на бременността. Авторите смятали, че този подход ще им помогне да разберат как лошите навици на родителите влияят върху бъдещето на тяхното потомство.

    За изненада на лекарите, нито един от „родителските“ фактори практически нямал ефект върху здравето на техните деца. От друга страна  имало пряка връзка между  времето на зачеването и много от детайлите в  първите дни от живота на бебетата. По този начин, месецът на зачатието определял масата на  новороденото, неговата устойчивост към инфекции и времето за износването му в утробата.

    Според изчисленията на учените, май е най-неудачен  месец за зачеване на дете – „майските“ деца страдали най-много от грип и други заболявания, а често били и недоносени. От друга страна, бебета, заченати през летните месеци, се отличавали с голямо тегло и по-рядко страдали от заболявания.

    Учените не знаят с какво са свързани тези модели, обаче предполагат, че те възникват поради сезонния характер на някои болести, засягащи здравето на майките. Например лошото здравословно състояние, на „майските“ деца може да се обясни с факта, че те са родени по време на грипните епидемии през януари и февруари.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *