Генетично модифицирани „дизайнерски“ бебета могат да се появят скоро във Великобритания

    Британският парламент през следващата година може да даде зелена светлина на генна технология, която позволява на детето да има  … трима родители. Критиците на този метод говорят за покушение срещу принципа за светостта на човешкия живот и несигурните последици за цели поколения такива деца.

    Великобритания се готви да узакони  механизъм за създаване на генетично модифицирани деца, информира MedikForum. Промени в закона ще позволяват да се родят „дизайнерски“ бебета , които ще бъдат  защитени от много ужасни генетични заболявания. Някои от тях може да убият детето в продължение на няколко часа, а други за цял живот  да го направят инвалид. В резултат на  новата технология бебео ще има две биологични майки и един биологичен баща.

    Поддръжниците на тази технология твърдят, че генетичната донастройка на  яйцеклетки  и ембриони, ще  помогне на двойки, страдащи от множество спонтанни аборти и смъртта на новородени деца, поради наследствени заболявания. Критиците обаче твърдят, че „дизайнът“ на деца нарушава принципа на светостта на човешкия живот. Освен това последствията от този  инженерен подход е все още неопределен.

    В повечето страни, процесът на така нареченото „кръстосване“ на гени в яйцеклетки или сперматозоиди е официално забранен . В крайна сметка, на теория това дава възможност на учените да проектират деца с конкретен цвят  на косата или очите. И това вече намирисва на евгеника – науката, който е много уважавана в Третия райх.

    „В момента стъпваме на неизследвана територия, балансирайки между желанието  да се помогне на семействата да имат здрави деца и на възможното отрицателно въздействие върху  обществото на тези деца – казва Lisa Jardine от правителствената Комисията по оплождане и ембриология.

    Целта на  учените е благородна. Това е раждане на деца без неизлечими болести на мускулите, мозъка, сърцето и храносмилателната система. Всички тези заболявания са причинени от дефекти в митохондриалната ДНК. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *