Южноамериканските чайки се научиха да нападат китове

    chayki-kitoveУчените са установили, че доминиканските чайки Larus dominicanus, живеещи в околностите на  полуостров Валдес в Аржентина, са се научили да нападат южноамериканските китове Eubalaena Australis, което е довело до рязко увеличение на смъртността сред новородените бозайници, съобщи агенция Agence France-Presse.

    Чайките нападат морските бозайници за да откъснат от тях част от кожата и подкожната им мастна тъкан. Само по себе си това не води до смърт на китове, но  има изключително негативен ефект върху популацията им: животните мигрират в близост до полуостров Валдес за да се размножават, така че такива атаки не позволяват на женските да кърмят малките си. Нападнатите животни се спускат в дълбочина, прекъсвайки кърменето. В резултат на това бебетата са се лишават от мляко и умират от изтощение.

    Според  Mariano Sironi, ръководител на изследователския център за китовете в Аржентина, смъртността сред младите китове през 2012 г. е нараснала с близо 100 процента. Общо в местните води са открити 116 мъртви животни, и само три от тях са големи китове.

    Причината за нападението на птиците според  учените е пренаселеността. Според изследователите, това вероятно се дължи на  на отпадъците от риболова, което е довело до неестествено увеличение на броя на птиците. Същите видове китове в Южна Африка и Австралия не са атакувани, защото има много по-малко чайки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *