Пентагонът купува руски хеликоптери за един милиард щатски долара

    1371221335916-mi-17-AfghanistanГенералният инспектор на САЩ по възстановяването в Афганистан разкритикува решението на американското министерство на отбраната да  закупи голям брой руски хеликоптери за афганистанската армия, пише Der Standard.

    Както е известно, на 18 юни  Пентагонът и руската компания „Рособоронекспорт“ подписаха договор за доставка на 30 многоцелеви хеликоптери Ми-17 на стойност близо 1 млрд. долара.

    По мнението на инспектора, „Рособоронекспорт“ доставя оръжие на Сирия, и следователно сключването на договори с тази компания  е неприемливо.

    Както подчертава изданието, след напускането на Афганистан от  международните войски на  НАТО,  руските хеликоптери ще бъдат използвани от афганистанските военни подразделения за борба с тероризма и трафика на наркотици. Изборът за руските хеликоптери се дължи на факта, че американските машини са по-тежки за експлоатация и по-трудни за овладяване.

    Преквалификацията на афганистанските пилоти за нови хеликоптери ще отнеме, според американски командири, три години. Руските хеликоптери, от своя страна, летят в Афганистан от 80-те години и отдавна се използват в афганистанската армия,  отбелязва изданието.

    Източник: Der Standard

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *