10% от трансплантираните органи идват от „черния пазар“

    Според Хосе Рамон Нунес, който ръководи програмата  за трансплантации на СЗО, най-малко 10% от трансплантираните органи в света идват от „черния пазар“, пише La Vanguardia. Нунес казва също, че СЗО ще се занимава с „последствията от огромното социално и икономическо неравенство“, казва журналистът Celeste Lopez.

    Незаконните покупки на органи са  разпространени в страни и региони като Пакистан, Еквадор, Колумбия, бившите републики на Съветския съюз и Далечния изток. Клиентите са хора от развитите страни, особено  Израел и Съединените щати.

    Борбата с „черния пазар“ е трудна, но има и успехи, казва Нунес. СЗО се опитва да насърчи донорството в Индия и Латинска Америка.

    Неотдавна от СЗО са постигнали успех: в  Перу е въведена норма – трансплантацията на органи на чужденци  е възможна само ако те потвърдят, че са  живяли в Перу най-малко две години.

    „В Китай най-накрая успяхме да получим гаранция, че държавата няма да се възползва от органи от екзекутирани, ако те, и най-важното, всички техни роднини,  не дадат разрешение,“ – пише вестникът.

    Източник: La Vanguardia

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *