Posted inБез категория

На какво се крепи Старият свят?

ayfelКато основни постижения на европейската култура, жителите на Стария свят определят италианската кухня, Айфеловата кула и демокрацията. Това са резултатите от проучване, което е направил наскоро  Гьоте-институт в Мюнхен.

Резултатите от проучването, в което са участвали  22 000 души, повечето от тях – германци, сърби и италианци,  показва мнението на европейците за собствената им история.

В секцията Основен принос в  световната култура, демокрация изпреварва класическата музика, издателската дейност, литературата и философията.

Пица, спагети, лазаня и други ястия от италианската кухня, са се оказали по вкуса на 42% от анкетираните, побеждавайки в гастрономическата част френската и гръцката.

За ключово архитектурно съоръжение европейците считат Айфеловата кула – символът на Париж е получил точно една четвърт от гласовете. На второ и трето място са Акрополът в Атина и Римският Колизеум.

Леонардо да Винчи с 25% от гласовете е пред Пабло Пикасо и Микеланджело Буонароти в списъка на големите европейски художници.

Рейтингът на най-големите политици на Стария свят оглавява  Ангела Меркел, а за най-добър филм е обявена италианската трагикомедия на Роберто Бенини „Животът е прекрасен“ (1997), най-успешният спортист е  сръбският тенисист Новак Джокович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *