Британски мъже ще могат да получават статут на съпруги

    Британските политици са предложили да се промени  традиционния смисъл на думите „съпруг“ и „съпруга“, оставяйки възможността в еднополовите бракове да се нарича мъжа –  жена (съпруга) и   жена  – мъж (съпруг), пише The Daily Telegraph.

    Това тълкуване се съдържа в бележките към окончателния вариант на законопроекта за легализиране на еднополовите бракове в Англия и Уелс. Тези бележки трябва да  определят  как  в случай на приемането на закона да се използват тези или други термини в официални документи, както и да се приведе в съответствие с новата форма на брак цялото законодателство.

    Според бележките, посочени в съществуващите вече законодателни документи,  жените могат да се считат за мъже в еднополовите бракове, а мъжете – за жени, пише The Daily Mail. Въпреки това, новият закон препоръчва все пак да се използва думата „съпруга“ само за жена, а „съпруг“ – за мъж.

    Предложението бе критикувано   в парламента. Членовете на Камарата на лордовете заявиха, че се нарушават правилата на английски език.

    Законопроектът за легализиране на еднополовите бракове в Англия и Уелс бе представен от британското правителство в края на 2012 г. През май 2013 г. Камарата на общините одобри законопроекта, тогава той премина на две четения в Камарата на лордовете. Трето четене в горната камара е насрочено за средата на юли.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *