Posted inБез категория

Най-страшното летище в света Tenzing-Hillary Airport се намира в Непал (видео)

1372232665_lukla-aeroportОсвен факта, че летището  Хилъри и Тензинг (Tenzing-Hillary Airport), разположено в град Лукла (Lukla), Непал, е на надморска височина от 3048 метра над морското равнище и на пилотите е  изключително трудно да  приземят самолета или да го вдигнат във въздуха, късата и тясна писта на летището завършва с пропаст, което прави това летище едно от най-опасните в света и определено най-страшното.

Лукла се счита за вход в  Хималаите, така че въпреки репутацията на едно от най-опасните летища, то  наистина е един от най-натоварените в Непал.  Алпинистите, които се опитват да покорят най-високата планина в света, трябва да  идват първо тук, преди да се отправят на пътешествие пеша, така че малки самолети и хеликоптери кацат на него всеки ден.

За повечето алпинисти кацането на летище Тензинг и Хилъри е много по-страшно, отколкото изкачване на   Еверест, а  предвид местоположението му и екстремните неблагоприятни атмосферни условия, това лесно може да се разбере. Дори и в най-ясни дни времето позволява да се каца и излита от летището само по няколко часа преди падането на мъгла или появата на силен вятър.

И дори тогава грешка при кацане само с  метър-два може да бъде причина самолетът или да се вреже  в единия от двата склона на планината или да разбие  оградата и да се удари в  каменната стена. Излитането също не е лесно – ако самолетът няма време да  развие достатъчно скорост преди края на пистата, той ще се разбие, падайки в пропастта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *