NASA избра осем души, които ще летят на Марс

    marsНАСА определи кандидатите, които отиват на мисия до Марс през 2020 година. За пръв път половината от астронавтите са жени, пише на сайта на агенцията.

    Кандидатите са преминали през строга селекция – общо изразилите желание да летят до Марс са били 6100. Техните знания и ниво на обучение са тествани в различни изпитания и опити година и половина, те също е трябвало да преминат през не един медицински преглед.

    „Избрахме осем човека, които показаха най-добра  академична, физическа и психическа подготовка,“ – се казва в изявлението.

    Сред щастливците е бившият военен пилот, физик по образование, 39-годишният Джош Касад.

    37-годишният афроамериканец Victor Glover служи във военноморския флот на САЩ, образованието му е тестов пилот.

    37-годишният Ник Хейг също е летец-изпитател, сега е в Пентагона и се занимава с научни изследвания относно обезвреждането на самоделни взривни устройства.

    34-годишната Кристина Хамок е специалист в океанографията.

    35-годишната Никол Ман служи в морската пехота, а 34-годишната Ан Макклейн е военен, а също наскоро е завършила училище за тестови пилоти.

    35-годишната Джесика Меир е анестезиолог, работеща в Харвардския университет. 37-годишният доктор по медицина и военен Андрю Moрган има богат опит в спешни медицински ситуации.

    „Всеки от тях има богат опит и има специфични умения. Те ще могат да споделят своите знания помежду си, и аз съм сигурен, че ще имат огромен принос за научните изследвания на NASA“, – заяви представителят на Johnson Space Center, Janet Kavandi.

    За първи път жените представляват такъв голям процент от участниците в космическа мисия на НАСА. Само през 1998 г. е имало четири жени, но групата е била от 25 членове.

    През август бъдещите астронавти ще започнат предполетно обучение в центъра за тренировки на американските астронавти в Хюстън. Ако те бъдат успешни, кандидатите ще се присъединят към 48 опитни астронавти на НАСА за бъдещи „мисии на ниска околоземна орбита, на астероиди и на Марс,“ се казва в изявлението.

    Годишната работна заплата на наетите на работа по време на обучението ще бъде 64-140 хиляди долара, пише Examiner.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *