Играта с глава сериозно уврежда мозъка на футболистите

    futbolФутболистите, които често играят с глава, доста зле се справят на  тестовете за съобразителност и имат характерни мозъчни увреждания, които по-рано са срещани само при при хора с наранявания на черепа, казват учените в статия, публикувана в списание Radiology.

    „Футболът е най-популярната игра в света. Тя се играе от хора от всички възрасти, включително деца, и има опасения, че играта с глава може да предизвиква мозъчни увреждания.  Ние открихме, че играчи, които са правили по 800-1500 отигравания с глава годишно, страдат от нарушения в работата на невроните в тилната и височинната част на мозъка“- заяви Майкъл Липтън от университета  Йешива в Ню Йорк (САЩ).

    Липтън и колегите му стигнали до това заключение, като „просветлили“ мозъка с използване на  дифузионно неврорентгенологично MRI изследване и тествaли интелектуалните способности на 37 любители футболисти. Като цяло  участниците в проучването играли футбол  22 години и били най-малко по веднъж на терена в продължение на 10 месеца в годината. Изследователите ги помолили да попълнят един от вариантите за IQ-тест и проследили колко често са играли с глава.

    За разлика от конвенционалните техники на ядрено-магнитен резонанс, MRI позволява да се проследят и най-малките промени в аксоните на нервните клетки, от които се състои бялото вещество на мозъка. Според тях, здравите неврони комуникират помежду си с потоци от водни молекули и други вещества, които са ясно видими за dMRI. Когато тяхната работа е нарушена, някои от тези потоци изчезват, което позволява да се използват тези скенери за да се търсят увреждания на мозъка.

    Установено е, че играчите, които често играят с глава, доста по-зле се справили с теста, в сравнение с останалите участници в експеримента.  Причината за това е повреда на бялото вещество в тилната и темпоралната част на мозъка, което е отразено в техните томограми.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *