Рейтинг на продуктите, особено полезни за паметта

    originalЗа да може през целия  живот да се запази  перфектна  памет, не е задължително да се вземат синтетични лекарства.  Експерти са съставили рейтинг на продуктите, които имат положително въздействие върху областта на мозъка, отговаряща за паметта.

    На I място са тлъстите морски риби, богати на омега-3. Сардина, сьомга и скумрия съдържат такива количества мастни киселини, които са  от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка до дълбока старост. Специалистите съветват да ядат морски риби най-малко веднъж на всеки три дни.

    На  II място са зелените зеленчуци – те съдържат много антиоксиданти и фолиева киселина, която допринася за добро функциониране на моменталното възприемане и запаметяване на сложна информация.

    Яйцата са на III място в своеобразното класиране. Те са богати на желязо, йод и витамин B12. Тези елементи трябва да присъстват в менюто всеки ден, тъй като желязото формира червените кръвни клетки, които доставят в  различни области на мозъка кислород. Йодът активира областите на мозъка, които са отговорни за незабавното вземане на сложни решения , а и помага в работата на щитовидната жлеза.

    На IV и V място са  шоколадът и зеления чай. Зеленият чай активира зоната, отговаряща за концентрацията, а също така намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

    Нови неврони се образуват в мозъка при редовната употреба на горчив тъмен шоколад. Освен това шоколадът е доставчик на флавоноиди, които увеличават притока на кръв и подобряват когнитивните  способности на човека, пише WhereWoman.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *