В Невада отмениха закон, позволяващ да се уволняват комунисти

    В щата Невада ,  САЩ, е  отменен закон, който е разрешавал да се уволняват комунистите от работа, съобщи CBS.

    До края на май тази година в Невада е действал закон, според  който работодателите могат да уволняват членове на комунистическата партия или всяка друга организация, която трябва да се регистрира  в комисията за контрол на подривните дейности.

    Регистрирането на организациите  бе премахнато през 1968 г., а  след това през 1972 г. е  разформирована и самата комисия. През всичките 32 години от съществуването си, комисията за контрол на подривни дейности се занимава с разследвания срещу хора,  заподозрени в разпространение на тоталитарна  идеология в Съединените щати.

    Създаването и  през 1950 г. съвпада с началото на периода на борба с „червената заплаха“ в края на 40-те – 50-те години на миналия век, когато в страната рязко се засилват  подозренията срешу  радикалната левица и комунистите.

    За да отмени закона за подривна дейност е  трябвало  да се приеме нов закон, който след това  е подписан от губернатора Брайън Сандовал. Законодателите от Невада се занимават сега с  премахването на ненужни и остарели закони.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *