Китай е пред изстрелване на още един космически кораб с тайконавти

    Китай ще изстреля пилотирания космически кораб „Шънджоу-10“ в средата на юни, съобщи China Central Television.

    Телевизията цитира изявление на представител на национална програма за пилотиран полет, според който в момента  самият кораб и ракетата –  носител „Чнанчжен-2Ф“ вече са доставени на площадката за изстрелване  на космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу.

    За предстоящата мисия са подготвени трима  космонавти (тайконавти) , които ще продължат развитието на технологията за стиковки на пилотиран космически кораб с модула „Tянгун-1“ в орбита. След скачването  те ще трябва да се преминат от космически кораб в този орбитален модул, който е прототип на бъдещата китайска космическа станция, предаде ИТАР-ТАСС.

    Космическата пилотируема програма в Китай се реализира на три етапа. Първият включва изстрелване  на два космически кораба с астронавти на борда – „Шънджоу-5“ през 2003 г. и „Шънджоу-6“ през 2005 година. Вторият етап, който се осъществява в момента, предполага отработка на технологията за стиковка в орбита. В третия етап трябва да бъде създадена и пусната в орбита космическа станция. Китай планира да я пусне в действие през 2020 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *