Учени откриха в нашата галактика звезда като Слънцето

    sunГрупа бразилски учени обявиха, че са открили в  далечната част на галактиката ни звезда, с  характеристики подобни на Слънцето. Според един от ръководителите на проекта, специалистът  от Института по астрономия, геофизика и атмосферни изследвания в Университета на Сао Пауло Жоржи Мелендиса,  „главната особеност на откритието е, че наблюдаваната звезда е с 2  милиарда години по-стара от Слънцето, и това ще ни  помогне в изучаването на еволюцията на нашето светило.“

    В проучванията, проведени с японския телескоп „Субару“ в  САЩ  и международния научен спътник „Ко-Рот“ /CoRot /, са взели участие учени от Университета на Сао Пауло, Рио Гранде ду Норте и Рио де Жанейро,   Националната астрономическа обсерватория на Япония.

    Според Мелендис чрез сателита е идентифицирана звезда с период на въртене от около оста и, подобен на този на Слънцето.

    За изчисляването  периода на въртене учените наблюдавали петната по звездата, наречена в чест на сателита, изиграл важна роля в откриването и – Co Rot Sol 1. Тя се намира на  2000 светлинни години от нас. За да си представи такова разстояние неспециалистът трябва здраво да напрегне въображението си, защото всяка светлинна година се равнява на около 9.46 трилиона километра.

    Прогнозите за еволюцията  на нашето светило са с  голяма научна стойност. Смята се, че Слънцето се е формирало пред 4.59 милиарда години  и сега е някъде в средата на жизнения си цикъл.

    Според общоприетите идеи, след  1,1  милиарда години слънцето ще грее  11% по-ярко, отколкото е сега, което той ще направи живота на Земята невъзможен в сегашния му вид.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *