Oрешарски: Нямаме 100 дни толеранс, готвим спешни мерки за подобряване на живота в България

    Подобряване на административните услуги, на бизнессредата, борбата с битовата престъпност и изпълнение на социалните програми са сред първите задачи на правителството.

    Давам си сметка, че нямам нито 100 дни, нито дори 10 дни, готвим спешни мерки, които да доведат до подобряване на живота в България. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР.

    Първите мерки ще бъдат свързани с преглед на процедури, режими, идентифициране на най-тесните места, които влошават бизнессредата, на затрудненията пред хората по отношение на административните услуги и изпълнението на социалните програми. Решенията няма да бъдат взети прибързано, защото в такива случаи обикновено са грешни, подчерта премиерът.

    Той съобщи, че е възложил на министрите да анализират изпълнението на бюджета за своите министерства към момента, а на министъра на финансите – да направи цялостен преглед на положението. Това ще позволи да се очертаят възможностите до края на годината и краткосрочните мерки, които да бъдат предприети. Премиерът посочи, че предстоят големи разходи, свързани с рефинансиране през м. август на дълга, взет от правителството на Бойко Борисов. „Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за вместване на много допълнителни разходи. Притеснява ме какви изненади още могат да излязат, но обществото ще знае откъде тръгваме”, подчерта Пламен Орешарски.

    Ще бъде разгледано изпълнението и на социалните програми. По думите на премиера съществуват много рискове за реализацията им, но за да бъдат подкрепени максимално хората и да се смекчи натискът върху най-бедните, енергийните помощи ще бъдат изчислени отново.

    По отношение на основните приходни агенции – митниците и НАП, министър-председателят подчерта, че най-важно е да се подобри стилът им на работа. „Сигурно ще има нови назначения, но тяхната роля е да събират данъците и да отговарят за попълване на приходната част на бюджета, а не както беше до сега – да бъдат използвани за натиск върху фирмите”, е мнението на премиера.

    В интервюто си Пламен Орешарски се спря и на други актуални въпроси. Той заяви, че не е привърженик да се взима заем за увеличаване на доходите, тъй като краткосрочният ефект от него може да изиграе лоша шега в дългосрочен план. Посочи още, че цената на тока може да се задържи без увеличение не само до края на годината, а максимално дълго време. Заяви готовност за търсене на решения за ВМЗ – Сопот и мини „Марица Изток 2”, както и за диалог с работодателските и синдикалните организации за подобряване на бизнес средата.

    „Принципно реформи се правят не първата година, а още първите месеци”, подчерта премиерът. Според него сегашната ситуация изисква да се заложи на стабилизационните мерки, а не толкова на радикални реформи.

    По отношение на АЕЦ – Белене Пламен Орешарски коментира, че искът на руската страна се основава на договор, който страната ни не изпълнява. „Неколкократно съм заявявал, че трябва да има преразглеждане на икономическите показатели на проекта Белене”, подчерта той и съобщи, че е възможно още тази седмица Москва да изпрати свой представител на ниво заместник-министър, за да се внесе яснота относно исканията си.

    Премиерът изрази готовността на новото българско правителство да сложи ред и в администрацията, макар да осъзнава, че добрата подготовка на кадрите отнема между 5 и 10 г. Министърът на правосъдието Зинаида Златанова е установила, че от 270 човека при 70-80 има нещо нередно, незаконно при назначаването им. Надявам се Министерство на правосъдието да е изключение, но едва ли, заяви той.

    В следващите дни ще бъдат назначени новите заместник-министри и областни управители. Назначенията ще бъдат съгласувани и с политическите сили. „Надявам се да направим добър избор”, каза Орешарски и заяви готовност да се отчита пред НС и политическите сили, като подчерта, че разполага с пълна свобода в действията си.

    Като един от приоритетите на МВР обяви борбата с битовата престъпност, защото това е част от бизнес климата и от спокойствието на гражданите. Според премиера, в МВР са необходими сериозни реформи и разчита много на тях на професионалист като Цветлин Йовчев, който е преминал през всички позиции на системата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *