Как паразитите влияят върху политиката

    Група учени, водени от Демиън Мъри от Университета на Британска Колумбия, Канада, са установили връзка между нивото на инфекциозните заболявания във всяка отделна страна и политическата и система, пише  германското списание Der Spiegel, позовавайки се на медицинския журнал PLoS One.

    Страните, в които се отбелязва повишена честота на инфекциозните заболявания, обикновено са с по-авторитарни режими, а населението се придържа към антидемократични възгледи.

    Работата е там, смятат учените, че „много причинители на опасни заболявания са невидими, тяхното разпространение до неотдавна се считаше за нещо мистично, а  единственият метод за предотвратяване на заразите е спазването на определени правила на поведение, подобни на ритуал.“

    Само безпрекословно придържане към тези предписания е  давало резултати, а небрежността или по-лошо – отричането на правилата,  се превръщали в  риск за здравето. Именно затова,  казват учените, конформизмът се превръща в голяма полза за обществото в страните с висок процент на заболеваемост.

    Разбира се, напомнят канадските учени, техните констатации се отнасят само за онези държави, в които превантивните мерки са имали все пак някакъв резултат, а не се наврждали на обществото.

    Като цяло, в хода на проучването изследователите са използвали данни от 31 държави. Те оценили положението на правата на човека, политическите възгледи на населението, икономическите показатели и данните за разпространението на болести като малария, коремен тиф, проказа.

    Разбира се, подчертава Der Spiegel, засега да се говори за правилността на тази теза е твърде рано, обаче, ако откритата от учените взаимовръзка наистина съществува, както изглежда „с помощта на програма за борба с инфекциите, може да се влияе  не само на здравето на хората, но също така косвено да се стимулира развитието на гражданските права  на човека и политическата свобода „.

    Източник: Der Spiegel

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *