Posted inБез категория

Станали сме по-безумни

Повечето от американците и европейците най-малко веднъж в живота си са се сблъсквали със състоянията, описана в новата версия на „Наръчник по диагностика и статистика на  психичните разстройства“ (DSM-5), пише кореспондентът на Le Temps Lucia Sillig.

Документът предизвика множество критики, по-специално заради това, че към разстройствата са отнесени такива емоции, които съпътстващите тежка загуба и детския гняв.

„Основният риск  е в това, да да се лекуват хората без необходимост, особено ако им се предписват лекарства със сериозни странични ефекти“ – предупреждава журналистът.

Така например в САЩ пазарът на психотропните вещества се оценява на десетки    милиарди долари годишно. „Всеки нов проблем е  причина да се създаде специална таблетка,  активно да се рекламира на пазара, защото  САЩ е една от малкото страни, които позволяват директна реклама на лекарства за потребителите“, – се казва в статията.

Според автора,  норма и патология – това е въпрос на дефиниция. Един човек без да знае може да има диагностицируеми психични разстройства, а друг  страда от нещо, което не съответства на описаните в литературата диагнози.

„Променяме се не ние, а границата на психичното здраве“ – заключава Sillig.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *