Следващото застудяване може да продължи 250 години

    Експерти твърдят, че намаляването на слънчевата активност се случва веднъж на 200 години и следващото „замразяване“ ще започне през 2040 г.

    Руски учени смятат, че на всеки 200 години слънчевата активност временно намалява, и звездата генерира по-малко топлина, в резултат на което средната температура на Земята пада с няколко градуса, съобщава Daily Mail.

    „Последният път, когато този феномен е наблюдаван е между 1650 и 1850 – епохата, известна като“ Little Ice Age „- се казва в статията.

    Само че учените от обсерваторията Пулково в Санкт Петербург считат, че предстоящото застудяване, което, според учените, може да започне между 2030 и 2040 г., няма да бъде толкова сурово, колкото миналия път, съобщава вестникът.

    Според членът на Руската академия на науките Владимир Котляков, „няма причина да се смята, че глобалното затопляне ще продължи до края на този век.“

    „Човешката дейност и промишлените емисии имат значително въздействие върху околната среда, но силите на природата са много по-мощни“ – цитира думите му изданието.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *