Полицай жестоко преби член на ВМРО в Банско

    Вечерта на 29 април активист на ВМРО в Банско е бил зверски пребит в Районното полицейско управление в града. Около 22.00 часа в този ден Ивайло Янчовичин, брат му Иван и още един български гражданин са задържани от служители на МВР по подозрения в извършване на хулигански действия – повреждане на улични лампи. В РПУ – Банско служител на МВР нанася жесток побой на Янчовичин – резултатът е счупване на капачката на коляното и гипсиране на левия крак. Според полицията докато е бил с белезници, задържаният член на ВМРО е оказал съпротива и проявил грубо и агресивно поведение към служителите на реда.

    Зад сухите данни се крие едно отвратително престъпление на длъжностни лица – очевидна политическа репресия срещу симпатизант на ВМРО. Първо – повреждането на улично осветление, ако това въобще е вярно, със сигурност не е действие, предполагащо нанасяне на средна телесна повреда над задържано лице. Освен това има свидетели, които твърдят, че тримата задържани нямат отношение към повреждането на осветлението. Второ, у нас от ВМРО буди изумление фактът, че задържан може да окаже съпротива в РПУ при положение, че е с поставени белезници. И каква е тази съпротива вътре в РПУ-то, която води до побой, който завършва със счупена капачка на коляното. Известно ни е, че Ивайло е бит с юмруци и ритници два пъти. Бил е бит, докато е с поставени белезници. Очевидно единствената съпротива, която е могъл да окаже е словесна. Ако словото е съпротива, която заслужава побой, можем да си направим извода какви варварски практики са установили в РПУ – Банско.

    Настояваме министърът на вътрешните работи Първанова да се самосезира и незабавно да разпореди проверка, отделно от тази по жалбата на Ивайло Янчовичин до Инспектората на МВР. Призоваваме и Окръжната прокуратура да образува незабавно досъдебно производство срещу полицая, нанесъл побоя, за престъпление по служба и причиняване на средна, евентуално и тежка телесна повреда, както и срещу началника на РПУ – Банско за неговото бездействие по случая.

    Все още е противозаконно в България да се пребиват български граждани от полицаи, особено пък на политическа основа. С това ние не искаме да хвърляме кал по служителите на МВР. Огромно мнозинство от тях не споделят мутраджийските практики на една клика партийци от ГЕРБ, които ползват МВР и служителите му като репсресивен орган срещу политическите противници. Ние сме убедени, че побоят над Ивайло Янчовичин не е случайно събитие, вероятно казионните на ГЕРБ службаши са си изтървали нервите.

    Не искаме и да си помисляме, обаче, ако това е било целенасочена атака над ВМРО в Банско заради предстоящите избори. Ако това е така, на минутата началникът на РПУ – Банско, началникът на РДВР – Благоевград и полицаят, пребил активиста на ВМРО, трябва да си подадат оставките. Пак казваме от тези хора трябва да се поинтересува и прокуратурата, защото ако някои служители на МВР си мислят, че ще бият като добитък български граждани заради политически различия, тяхното място е в затвора, а не в МВР.

    Очакваме от министър Първанова резултати до края на настоящата седмица. Противното означава, че тя съучаства и прикрива репресивни структури на ГЕРБ вътре в МВР, а това няма да бъде плюс в добрата „европейска” репутация, с която настоящият министър така се кичи.

    Ако от ВМРО не видим резултати, си запазваме правото на ответни мерки.

      http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *