Збигнев Бжежински: „Пълен безпорядък“

    В интервю за германското списание Der Spiegel бившият идеолог на външната политика на САЩ  Збигнев Бжежински разкри, че в момента в САЩ могат да направят твърде малко около ситуацията в Сирия.

    Това е защото, сигурен е бившият политик,  страната първоначално нямаше стратегия по този въпрос. „Единствената вярна стратегия бе да се организира военна интервенция“, – казва Бжежински. Вместо това Барак Обама „само се появи по телевизията и с тон на училищен директор учтиво поиска оставката на Башар Асад.“ „Идеята не е лоша – казва Бжежински – Но Асад не ни направи тази услуга.“

    А това, цитира американеца  Der Spiegel, е само „нещо  без план Б“.
    „В случая, ако бъде потвърдена информация за използването от режима на Асад на химически оръжия, САЩ  заедно с Китай и Русия трябва да подкрепи резолюция на ООН, която изисква в  страната да се проведат свободни избори под надзора на международната общност „Това ще бъде решение да спасят репутацията си – казва Бжежински. – Което по-скоро може да доведе до напускането на Асад. И именно това е решението, което  най-накрая ще принуди Русия и Китай да се присъединят към такъв консенсус.

    Но на въпроса за това дали е възможно да се принуди президента на Русия Путин да прекрати подкрепата за Асад, политологът заяви, че в Сирия САЩ се сблъскват не само с Русия, но и с Иран, което също е важно. „Освен това на заден фона се мярка и Китай, който не харесва поведението ни .

    – Не на последно място поради факта, че Пекин има опасения за енергийните доставки от Близкия изток“

    Що се отнася до намесата в Сирия, там сега цари  истинска бъркотия, в която да се направи  правилен избор ще бъде много трудно. Безразсъдната намеса е  много неразумна. „И ако ние го бяхме направили, кой щеше да е на наша страна?“ – заключава експертът.

    Der Spiegel

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *