Египтяните започнаха да използват пирамидите за гробища

    egipet-piramidiАрхеолозите се страхуват за най-великите паметници и едно от „седемте чудеса на света.“ – Египетските пирамиди се използват сега от   египтяните за да погребват своите мъртъвци в древната земя на фараоните.

    На 25 мили от Кайро, в село Маншиет Дахшур,  жителите наскоро са разширили границите на гробището. За повечето от тях това решение изглежда доста логично.

    „В старите гробища няма повече места – казва дърводелецът Aхмед, дошъл да посети гроба на братовчед си. А  ново място за тази цел не дадоха. Ние се нуждаем от място за погребване на нашите мъртви.“

    Мотивите на египтяните са разумни, но има един проблем: новите гробове са опасно близо до най-големите паметници, по-специално до фараонския некропол на Дахшур. Тази област трябва да бъде  защитена, но през януари тази година в пустинята е  имало повече от хиляда незаконни погребения.

    Подобна ситуация се наблюдава в близост до Северната или Червената пирамида, отстъпваща по големина само на  Голямата пирамида в Гиза и на Черната пирамида.

    „Хората се раждат и умират тук, така че те имат правото да бъдат погребани в земята си,“ – казва чиновникът Rabu Dabus, молещ се в джамията, намираща се в непосредствена близост до гробището.

    Археолозите се опитват да оспорват такива изявления визирайки факта, че някои от египтяните, прикривайки се с историята за погребенията, се занимават с иманярство.

    „Хората наистина се нуждаят от място за погребване на членовете на техните семейства, но гробище с хиляди гробове е идеалното прикритие за незаконни разкопки. Това, което се случва в Египет, е някаква лудост.“ – негодува археологът Мохамед Юсеф.

    С думите му се съгласява и  местният жител Рамадан ал-Квот, инспектиращ  района в близост до пирамидите: „Те (иманярите)  използват нови гробове, за да скрият своята дейност.“

    Британският археолог и директор Найджъл Хетерингтън смята, че ситуацията  е  един от симптомите на влошаване на законността и реда, които се появиха след падането на режима на Мубарак.

    „След революцията, полицията вече не следи  незаконни постройки, които се явяват в непосредствена близост до пирамидите.  А инспекторите се страхуват да започнат свои собствени разследвания, загрижени от участта на техните колеги, ранени от иманярите през декември.“ – обяснява режисьорът на  британски журналист.

    „Арабската пролет беше основната причина за строителството – потвърждава Абдо Диаб, който копае  гроб в Дахшур. Хората не се страхуват от полицията, армията или правителството. Ако искаме нещо, ние просто го правим“.

    По материали на британски медии

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *