Posted inБез категория

На Международната космическа станция се появи мистериозна дупка

mskКомандирът на екипажа на МКС засне на панела на слънчевата батерия дупка от „куршум“, за  чийто произход сега спорят експертите.   На един от слънчевите панели на Международната космическа станция (МКС) е  намерена дупка. „Дупката от куршум“, както я наричат астронавтите дупка,  се е образувала вероятно поради попадане на отломка от космически боклук или малък метеорит. Обект с такъв размер може лесно да пробие корпуса на станцията.

Фотографията е направил канадският астронавт Крис Хатфилд, който е ръководител на 35-та дългосрочната експедиция на МКС. 53-годишният полковник от ВВС на Канада е не само опитен специалсит, но и на блогър, който ежедневно публикува снимки на профила си в Google+, направени от борда на МКС.

„Дупката от куршум – малък камък от дълбините на Вселената,  е пробил нашата слънчева батерия – пише Хатфилс в коментара към снимката. За щастие  той не  е попаднал в корпуса.“ Въпреки това, повечето от участниците в дискусията  са склонни да мислят, че виновник за инцидента е парче от космическите отпадъци.

Ситуацията в околоземното пространство е близо до критичната точка, смятат учените. Ако не се предприемат спешни мерки, полетите в Космоса  ще са  са все по- опасни в следващите 200 години. Сега в орбита около Земята има около 20 хиляди обекта под контрол, две трети от тях са разположени на така наречените ниски орбити, височината на които е по-малко от 2 000 км. Въпреки това  учените смятат, че в околоземното пространство може да се се срещнат още 500 000 частици с размер от 1 – 10 см, а може би и десетки милиони случаи с  по-малки частици.

Този боклук се движи със скорост около 8 км / с, което го прави изключително опасен. По този начин  при скорост от 10 км/с, частици с размер от 0.5 мм могат да пробият всеки скафандър, а  всеки  фрагмент пробива  алуминиев лист с дебелина, десет пъти    неговия  диаметър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *