В Уругвай се появиха генетично модифицирани фосфоресциращи овце

    mouton-phosphorescent-ne-en-uruguay-dontГен на  медуза кара овцете да светят в тъмното, пише вестник Le Monde. Група уругвайски учени обяви на 24 април раждането на фосфоресциращи генетично модифицирани овце.

    „В Латинска Америка още не са провеждани  генетично модифицирани животни от тaкъв вид. Този успешен експеримент поставя Уругвай на по-високо ниво в света на науката,“ – заявиха учените от Института по репродуктивно животновъдство в Уругвай и Института Пастьор в съвместно комюнике, пише изданието.

    „Тези животни са родени през октомври 2012 г. и се развиваха нормално. Агнетата не са се различавали от другите, нетрансгенни овце. Единствената им особеност е, че те фосфоресцират,  когато върху тях падне ултравиолетова светлина, защото в тяхната ДНК присъства ген на медуза“ -разказва Le Monde.

    „Целта на експеримента е да се провери ефективността на метода за въвеждане на чужди гени в ДНК на животни. Учените планират да започнат да работят с друг ген, а този експеримент ще бъде по-интересен, тъй като неговата цел  е производството на специфичен протеин, казва участникът в изследването Алехо Meнчака.

    В случая  учените се опитват да се изчислят гена, отговорен за производството на протеин, който липсва при хора при някои заболявания като диабет. Овцете  с нов внедрен ген може да произвеждат желания протеин в млякото си, „- се казва в статията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *