През последните 10 години са изчезнали повече от половината африкански слонове

    slonЗоолози са установили, че за последното десетилетие  са загинали 62% от горските слонове в Централна Африка. Учените прогнозират, че този вид е заплашен от пълно изчезване.

    Само след 10 години слоновете могат да изчезнат от дивата природа, прогнозират изследователи. Това се вижда от анализа на данните на Дружеството за защита на дивата природа. Изчезването на слоновете е изкуствено – те са избивани заради костите.

    „По време наизследването ние очакваме подобен резултат, но   62%  буквално ни ужаси“ – казва един от авторите на проучването Фиона Mейселз.

    Тя допълва още, че десет години   лов на слонове е опустошил цели зони с местообитанията им. Учените са изследвали горите на Камерун, Централноафриканската република, Конго и Габон.

    Д-р Mейселз е изминала повече от 12 000 km за да състави надежден доклад за броя на слоновете.

    „Най-добрият метод на изчисление, в този случай – е намиране на слонска тор.

    По пътя си открих 11 хиляди места. Но най-лошото е, че в допълнение към купищата слонска тор се натъкнах на доста човешки следи. Искам да кажа, гилзи и капани. Корупцията и беззаконието процъфтяват в редица африкански страни, които дават „зелена светлина“ за бракониерите, „- добавя Meейселз.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *