В Китай периодично ще разжалват генералите

    Китайският президент Си Цзинпин и върховен военен главнокомандващ издаде указ, според който високопоставени китайски военни от време на време  ще служат като редници. Според сайта на вестник South China Morning Post, заповедта  ще засегне тези, които са с чин подполковник и нагоре.

    Тяхната служба като редници ще трябва да продължи най-малко 15 дни. През цялото това време високопоставените военни ще живеят, ще се хранят и ще служат заедно с войниците. При  това те ще трябва да плащат сами за собственото си обезпечаване  и храна. Също така, те няма да имат право да се намесва в делата на частите, където ще служат.

    В зависимост от своите позиции,  военните  командири ще им се налага да стават редници веднъж на всеки три, четири или пет години. Както пише вестникът, Си Дзинпин е взел решение да „поразтърси“  армията и да повиши морала на войниците.

    Според китайския военен експерт, цитиран от South China Morning Post, китайското правителство се опитва да реши проблема с корупцията, липсата на дисциплина и голямата разлика в статуса на  по-ниските и по-високите чинове в  редиците на армията на Китай. Експертът отбелязва, че много китайски генерали получават веднага високи чинове  чрез връзки и нямат никаква представа за живота и служенето на ниските чинове.

    Подобен указ издава през 1958 г. Мао Цзедун. Той нарежда  военните лидери всяка година за един месец да служат като пехотинци. Така Мао укрепва  личния си контрол над армията и принуждава много от влиятелните военни лидери да подадат оставка.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *