Гражданство в България за 300 хиляди евро

    Българските власти са взели решение да променят имиграционните закони за привличане на инвестиции на пазара на недвижими имоти. България е готова да предостави временни и постоянни разрешения за пребиваване за чуждестранните бизнесмени и граждани, които купуват имоти на стойност над 300 000 евро. Това съобщи консулът на страната в Руската федерация Ангел Георгиев.

    „През февруари и март в България са внесени изменения в Закона за чужденците и Закона за гражданството. Целта на тези промени е  да се привлекат повече преки инвестиции от чужбина. Способът за привличане на инвестиции е  предоставянето на временно и постоянно жителство, възможност за получаване на гражданство. Например  такова разрешение за пребиваване може да бъде получено, ако купите имот на стойност над 300 000 евро, „- каза той, добавяйки, че разрешение за пребиваване позволява  престой до една година, което се подновява всяка година.

    Той отбеляза, че този ход е логична последица от приетия миналата година закон, според който лице, което инвестира 125 000 евро в  българска компания, и  осигури не по-малко от пет работни места за гражданите на републиката в икономически проблемни райони на страната, има право на престой за срок най-малко една година.

    „Лицата, които получават разрешение за пребиваване въз основа на инвестиции, имат право да кандидатстват за гражданство,“ – каза консулът.

    Той смята, че новите правила ще бъдат от интерес за руснаците, които са заинтересувани от закупуването на недвижими имоти в България и инвестиции в националната икономика, съобщава РИА „Новости“.

    „Това са  много сериозни стъпки, които българското правителство полага в областта на миграционната политика с цел привличане на повече инвестиции. Към днешна дата, апартаменти и къщи в България имат над 300 000 руснаци. България е най-популярната страна за руските инвестиции в недвижими имоти, „- каза Георгиев.

    По материали на euromag

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *