Парацетамолът лекува от обиди и спасява от екзистенциална тревога

    Парацетамолът може да се използва не само за премахване на физическа болка, но също така и за лечение на емоционални травми и тревожност, твърди статия в The Daily Mail.

    Служители на Университета на Британска Колумбия са установили, че популярното болкоуспокояващо помага за облекчаване на т. нар. „симптом на екзистенциалния ужас“ – тревожност, която се случва на фона на неопределеността за смисъла на живота и смъртта.

    „При използването на парацетамол минава болката на тъканно увреждане и обида, включително стрес и екзистенциална тревога. Независимо от вида на болката,  лекарството възпрепятства потока от сигнали към мозъка, който казва на тялото, че нещо не е наред,“ – твърди авторът на изследването Даниел Ръндлес.

    В експеримента са  участвали 120 студенти, разделени на две групи. Една група получава таблетки  Тilenol (американската версия на парацетамола), а другата – плацебо. Установено е, че приемащите парацетамол ставали по- спокойни  в оценките си и вземали по-балансирани решения.

    „Ние сме озадачени от резултатите на проучването. Установихме, че медикаментът, използван основно за облекчаване на главоболие, може да доведе хората до емоционална скованост,“ – казва Ръндлес.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *