Видинска област се обезлюдява и застарява с апокалиптични темпове

    Към 31 декември 2012 г. населението на област Видин е 97 536 души, което представлява 1.3% от населението на България и нарежда областта на последно място в страната. В сравнение с 2011 година населението е намаляло с 1 945 души или с 2.0%.

    Мъжете са 47 599 (48.8%), а жените – 49 937 (51.2%) или на 1 000 мъже се падат 1 049 жени.

    Продължава процесът на остаряване на населението. Видин е областта с най-висок относителен дял на лица на 65 и повече навършени години – 26.4% при среден дял за страната от 19.2%.

    Към 31.12.2012 г. общият коефициент на възрастова зависимост за областта е 65.5% при среден коефициент за страната – 48.7%. Коефициентът на възрастова зависимост показва броя на лицата в „зависимите” (под 15 и над 65 г. ) възрасти на 100 лица в „независимите” (от 15 до 64 г) възрасти.

    Остаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която за областта е 47 години при средна възраст за страната 42.8 години.

    Тенденцията на остаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура – под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват, както остаряването на населението, така и законодателните промени при определянето на възрастовите граници на населението при пенсиониране. За 2012 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 60 години и 4 месеца за жените и 63 години и 4 месеца за мъжете.

    Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2012 г. е 53 498, или 54.9%. Под трудоспособна възраст е 12.9%, а над трудоспособна възраст е 32.2%.

    Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 – 19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 – 64 години). Към 31.12.2012 г. това съотношение за област Видин е 50, а за страната 64. Или всеки 100 лица от областта, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 50 млади хора.

    Основните фактори, който влияят върху измененията в броя и структурите на населението са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция.

    През 2012 г. в областта са регистрирани 713 живородини деца. Коефициентът на обща раждаемост е 7.2‰ при среден за страната – 9.5‰. За 2011 г. родените в областта деца са били 752.

    Продължава да нараства извънбрачната раждаемост, която е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора. В областта 73.9% от родените деца са извънбрачни. Това е характерно за цялата страна. За страната извънбрачните деца са 57.4% от всички живородени.

    И през 2012 година област Видин е с най-висока обща смъртност в страната. Умрелите са 2 287 и коефициента на обща смъртност е 23.2‰ при среден за страната – 15.0‰. Високата смъртност в областта е резултат от крайно влошената възрастова структура на населението.

    През 2012 г. в областта са се засели 1 359 души, а изселилите се са 1 730. В следствие на това населението е намаляло с 371 души.

    Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично /миграционно/ движение.

    Разликата между ражданията и умиранията представлява естествения прираст на населението. В последните четири десетилетия областта е с отрицателен естествен прираст. За 2012 г. в резултата на този отрицателен естествен прираст населението е намаляло с 1 574 души.

    Намалението на населението измерено чрез коефициена на естествения прираст е минус 16.0‰ при 5.5‰ средно за страната. През 2012 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст.

    Разликата между заселилите се и изселилите се предствалява механичния прираст на населението. И този показател е с отрицателен знак за областта. Намалението на населениeто измерено чрез коефициента на механичен прираст е минус 3.8‰.

    Методологични бележки

    Броят и структурите на населението към края на всяка година се изчисляват на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на населението през текущата година.

    Източник на данните за броя и структурите на населението е Информационна система „Демография” в Националния статистически институт.

    Източник на данните за естественото и механичното движение на населението (раждания, умирания, бракове, разводи, миграция) е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението. Те се регистрират чрез документите образци ЕСГРАОН – ТДС: съобщение за раждане, съобщение за сключен граждански брак, съобщение за прекратен граждански брак, съобщение за смърт и адресна карта за промяна на настоящ адрес.

    Данните за броя на населението и за настъпилите демографски събития в териториален разрез са представени според административно-териториалното деление на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини, области и статистически райони) по настоящ адрес. Това е адресът, който отговаря на документално заявеното местоживеене на лицето.

    Възрастта на населението в края на годината е изчислена към 31.12. в навършени години.

    Възрастта на лицата при настъпване на демографско събитие се изчислява в навършени години въз основа на датата на раждане и датата на съответното събитие, т.е. възрастта, която лицата са достигнали при настъпване на събитието.

    При изчисляване на демографските показатели се използва съвкупността на средногодишното население. Средногодишният брой на населението е средна аритметична величина от изчисленото население към края на предходната и края на отчетната година.

    Териториално статистическо бюро Видин

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *