Извънредно положение е обявено в електроенергийната система на Венецуела

    Венецуелските власти   обявиха извънредно положение във вторник в националната електроенергийна система, се казва в указ, публикуван в официалното издание на правителството.

    Николас Мадуро, който наскоро стана президент на Венецуела, в началото на април обвини десните сили в подготовката на актове на саботаж на електрическите съоръжения. Тогава беше наредено да се вземе под въоръжена охрана всички електростанции на страната.

    Сега, в съответствие с указа, Националната електрическа компания е инструктирани да вземе  допълнителни мерки за гарантиране на непрекъснато захранване на потребителите. Извънредното положение се въвежда за период от 90 дни.

    В допълнение, на корпорациите е дадено разрешение да сключват договори с независими местни и чуждестранни доставчици на услуги в сектора на електроенергията, както и на националните въоръжени сили да играят активна роля в наблюдението и правилното функциониране на електрическата система във Венецуела. За  45 дена  трябва да се разработи документ, който ще определи зоните за сигурност във Венецуела за да се гарантира защита от заплахи и рискове за електроснабдяването.

    Прекъсване на електрозахранването в Венецуела започна през 2010 г. в резултат на климатичния  феномен „Ел Ниньо“, което доведе до изсушаване на реките и голям спад в производството на електроенергия в най-голямата ТЕЦ „Гури“. През следващите години, ситуацията се характеризираше с чести прекъсвания на електрозахранването в по-голямата част на страната, с изключение на столицата Каракас.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *