Нови смъртоносни болести очакват човечеството

    bakteriaПрез последните десетилетия, човечеството все повече се сблъсква  с различни смъртоносни вируси и бактерии, които се предават лесно от животни на хора и се характеризират с невероятна устойчивост към много видове антибиотици и лекарствени препарати.

    Разпространението на сериозните инфекциозни заболявания започва в бедните тропически страни, където бързо нарастващото население е в постоянен контакт с дивите животни.

    Броят на съобщенията за нови заболявания за  последния половин век се е увеличил 4 пъти, според доклад, публикуван в научното списание Nature.

    Приблизително 70% от болестите са инфекциозни заболявания, или т.нар зоонози, които обикновено се предават от животни на човек, а понякога и от човек на животни. Повечето от зооноза обикновено се предават от диви животни, по -конкретно от    диви бозайници. За хората новите вредни паразити могат да бъдат смъртоносни, защото човешкият организъм няма инструменти, с които да им се противопоставя.

    Сред новите зоонози могат да бъдат отделени спин, който според учените, се е предал на хората от шимпанзетата чрез ловци, които убиват маймуните и разчленяват труповете им; вируса на атипичната пневмония, носител на която са китайските прилепи, както и на вируса Ебола и на вируса H1N1 – птичия грип.

    Най-вероятните източници на новите заразни болести, според AFP, учените наричат ??делтата на река Нигер и района на Големите езера, както и Индийския субконтинент и целия регион  на Източна Азия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *