Русия предупреди Румъния, че обектите на американската ПРО на нейна територия, ще станат цели за евентуален военен удар

    proРуската федерация предупреди Румъния, че обектите на противоракетната отбрана на САЩ на нейна територия ще станат цели за евентуален  военен удар. Това е заявил в интервю за   Romania Libera посланикът на  Русия в Букурещ Олег Малгинов.

    Според него  обектът в Девеселу при определени условия  е заплаха за ракетно -ядрения потенциал на Русия и следователно за всеки военен би било логично да се подготви за нападение срещу системата за противоракетна отбрана в страната.

    „В сегашната парадигма, неразбираема за  Москва и неприемана от Руската федерация, става дума не само за щит, а за  потенциалната заплаха от Румъния.

    Това е предизвикателство, тъй като  американската база на ПРО в Девеселу може да се превърне в цел, ако Русия, от своя страна, сметне, че това е целта на  противоракетна отбрана. Това е нормална гледна точка на военните, „- каза той.

    За да да не стане обектът в окръг Олт цел на потенциална руска атака, дипломатът заяви, че „ние искаме определени гаранции. Дадохме си сметка, че базата ще бъде изградена в Девеселу, но се нуждаем  от гаранции, че няма да засяга руския стратегически арсенал. На ниво дискусии получих подобни уверения от всички политически представители на Румъния. Но те трябва да  имат  правна форма. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *