В теоретичните основи на строгите мерки за преодоляване на дълговата криза откриха грешки

    В теоретичните обосновки на суровите мерки за преодоляване на дълговата тежест на държавите са  открити грешки. Известното проучване „Растеж по време на дългове“, с автор икономистите Кенет Рогоф,  САЩ и Кармен Райнхарт се подлага на остра критика.

    Изследователи от университета на Масачузетс, анализирайки работата, която  стана настолно четиво за всички кадри, които поддържат необходимостта от твърди бюджетни ограничения по време на криза, са заявили, че авторите своеволно и селективно са се отнасяли към източниците на тяхната статистика; така едва ли не    ключова роля  Рогоф и Райнхарт придават на  ситуацията в Нова Зеландия през 1951 година. В допълнение, авторите са допуснали  също така и редица математически грешки, които поставят под съмнение всички техни изчисления.

    В опростена форма, основният извод на Рогоф и Райнхарт – ръстът на държавния дълг пречи на развитието на икономиката, а ако дългът надхвърли  90 на сто от годишния БВП, последиците ще бъдат необратими. Въпреки това  повторно изследване на  учени показва, че тези данни са неточни.

    Именно този труд, публикуван през 2010 г., се превръща в основна теоретична база за кампаниите за намаляване на бюджетния дефицит в света. Сред най-големите фенове на книгата са европейският  комисар по финансите Оли Рен и бившият финансов министър на САЩ Тимъти Гайтнър, които станаха главните проводници на подобна политика в Северна и Южна Америка и Европа.

    Euronews

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *