Циганите няма да се впишат в обществото с оркестри, а с работа

    Във времена на тежка икономическа криза един от начините да се повишат доходите на българите е да се спре източването на социалните фондове към безконтролната и безотговорна циганска раждаемост. Практиката за трайната професия на мнозинството цигани – „социално слаб“ да бъде прекратена. Една от задължителните и спешни мерки в тази посока е пренасочването на здравните и осигурителните влогове в индивидуални сметки на всеки осигуряващ се български гражданин.

    ВМРО има ясна програма за разрешаване на т.нар. Цигански въпрос, включваща 5 спешни мерки. Не „пътуващ цирк”, а дългосрочна и отговорна държавна политика и прилагане на тези мерки ще гарантират социализирането на циганската общност в българското общество.

    Това припомня ВМРО във връзка с комичното отбелязване на Международния ден на ромите в Министерски съвет. Цигански оркестър е посрещнал служебния министър-председател Марин Райков преди започване на Националния съвет за сътрудничество по етническите интеграционни въпроси.

    Подобни показни тържества, включващи цигански оркестър, няма да спомогнат за т.нар. интеграция на циганите. Необходима е сериозна работа от страна на българските институции за прилагане на работеща политика, както и задължително приобщаване на циганите към трудовия процес в България. Това посочва заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който отдавна се занимава с проблема.

    Недопустимо е една немалка част от обществото постоянно да възпрепятства развитието на страната. Кражбите и „бременната” заетост не са полагане на труд, а изсмукване на жизнените сили на българската икономика, допълва той.

    Спешните и лесно приложими мерки за решаване на Циганския въпрос са:

    1. Обвързването на всякакви форми на социални плащания за деца с образованието, което получават и средата, в която живеят;

    2. Въвеждане на форми на трудова повинност, като начин за получаване на квалификация и труд или изтърпяване на наказания, при липса на други възможности;

    3. Система „труд срещу сметки” – като начин за покриване н задълженията по сметки за комунални услуги;

    4. Създаване на доброволни отряди за защита на населението в рамките на една гражданска гвардия;

    5. Стриктно спазване и реални действия по съществуващите норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.

     http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *