ЕС ще проскубва вложителите за да спасява банките

    serp-i-molotСобствениците на големи депозити в ЕС може да бъдат принудени да се разделят с част от средствата си, ако банката, в която са те, изпадне в несъстоятелност и трябва да бъде спасявана. Това заяви еврокомисарят по монетарната политика Оли Рен в интервю за финландска телевизия в събота, пише ДНЕВНИК.

    По думите му, цитирани от Reuters, това ще бъде включено в подготвяната за публикуване директивa на Европейския съюз. Рен обаче изтъкна, че случилото се с банковата система на Кипър е изключение и няма да бъде модел за решаване на подобни проблеми.

    „Кипър беше специален случай… но предстоящата директива предвижда инвеститори и собственици на депозити да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидиране на банката“, каза еврокомисарят пред националната телевизия YLE.

    „Има съвсем ясна йерархия – първо, акционерите, после вероятно ще следват негарантираните инвестиции и депозити. Но лимитът от 100 000 евро е извън всякакво съмнение – депозитите под тази граница ще бъдат напълно защитени“, допълни той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *