Какво е видеорегистратор и от какво може да ни спаси?

    videoregistratorПонятието „видеорегистратор” се наложи през последните години най-вече в Русия, а в европейските държави се използва и наименованието „черна кутия”. Съдейки по името е логично   тези устройства да имат   функции като на  самолетната черна кутия, а именно – непрекъснат запис на случващото се в или около автомобила.

    Целите им на използване могат да бъдат характеризирани като:

    – като доказателство за Вашата невинност при възникнало ПТП;

    – като превенция на нерегламентирани действия и искания от органите на КАТ;

    – като средство за обучение и анализ на Вашите действия и умения при управлението на превозни средства;

    – като възможност да редуцирате фирмените си разходи, контролирайки маршрутите и работното време на Вашите служители;

    – като начин да запишете във видеоформат Вашите екстремни преживявания ( гмуркане, мотоциклетизъм, автомобилизъм, парашутизъм и т.н.).

    – като мобилен и компактен фотоапарат, с който да запазите спомени с високо качество на изображението;

    – като обичайната видеокамера – за заснемане на Вашите преживявания, събития, екскурзии и т.н.

    В зависимост от броя вградени видеозаписващи устройства те се делят на три вида:

    – С една камера;

    – С две камери;

    – С три камери.

    Видеорегистраторите с една камера са предназначени за видеозаснемане на пътя пред автомобила. Основната цел е да бъде съхранено доказателство при възникнало ПТП, опит за грабеж и други подобни.

    Видеорегистраторите с две камери обикновено чрез единият обектив заснемат пътя отпред, а с вторият – случващото се в купето на автомобила. Тези камери са особено подходящи за обучение на шофьори и автомобилни пилоти, както и за контрол на служителите Ви.

    Видеорегистраторите с три камери не се различават по нищо от тези с две камери, освен по допълнителният обектив, който най-често се използва като парктроник . Тези камери задължително имат вграден TFT екран, на който можете да видите какво се случва зад автомобила за да бъдете точни при паркиране.

    Като важни особености може да споменем:

    – Ъгълът на виждане при тези камери е доста голям (от порядъка на 120 до 140 градуса);

    – Вграденият G-сензор (жироскоп) би помогнал да запазите видеоклипове, при които камерата автоматично е отчела, че се намирате в ситуация, предхождаща ПТП;

    – Наличието на GPS датчик ( често това е опция) позволява да записвате Вашата скорост, а при преглеждане на записите да виждате и точното местонахождение на автомобила в реално за записа време;

    – Наличието на инфрачервени диоди спомага за по-качествен видеозапис при намалена светлина;

    – Видеорегистраторите използват Micro SD карта,върху която съхраняват Вашите записи като важното е, че тя трябва да бъде от висок клас и с подходящ обем.

    В заключение може да споменем, че видеорегистраторите са достъпни и наистина полезни устройства, които в неприятна ситуация могат да Ви спестят не само финансови разходи, но и чисто законови главоболия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *