Северна Корея разгръща ядрени балистични ракети по крайбрежието на Японско море

    Южнокорейското разузнаване подозира, че Северна Корея е прехвърлила  на източния си бряг балистична ракета със среден обсег от типа „Mусудан“.

    „Разузнавателните агенции на САЩ и Южна разполагат с информация за прехвърлянето на ракети със среден обсег на крайбрежието на Японско море,“ – казва един от източниците на агенция „Yonhap“.

    Според южнокорейски експерти, доставения до източния бряг обект по форма напомня на  балистична ракета тип „Mусудан“, която за първи път е демонстрирана от страна на Северна Корея по време на военен парад през октомври 2010 г.  Смята се, че обхватът на ракетата е около 3-4 хиляди километра.

    Не е известно дали ракетите са снабдени с бойни глави и дали Северна Корея ще ги изстрелва или това е просто  демонстрация на сила от страна на Пхенян.

    Разузнавателните служби на САЩ и Южна Корея продължават внимателно да наблюдават за възможното движение на обекта.

    Преди седмица Северна Корея предупреди САЩ, че може да използва съвременни ядрени оръжия, за да осуети заплахи и враждебна политика спрямо Пхенян.

    В същото време, както се съобщава, САЩ продължават да се увеличават военноморския  потенциал в международни води край Северна Корея. Както беше съобщено по-рано от Министерството на отбраната,   юго-западно от Корейския полуостров е позициониран един от ескадрените ракетоносци.  Говорителят на Пентагона нарече това  „предпазна стъпка, предоставяща  повече възможности за противоракетна отбрана в случай на нужда.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *