Ограничават производството на ток от АЕЦ „Козлодуй“ – няма потребление

    Политиката на Дянков за сурови ограничения започна да дава горчиви плодове. Липсата на икономическа дейност в страната поражда сериозни проблеми в енергетиката…

    От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“, от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи.

    Това съобщава пред агенция „Фокус“ заместник-министъра на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.

    Електроцентралата от вчера работи на половин мощност заради излишъка от ток, намаленото потребление, пълните язовири и почти спрения износ, заяви пред Нова телевизия Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

    По думите на Стоянов в момента много от язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения.

    Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството на ток от други източници.

    Шести блок е на 550 мегавата, а пети – на 750, като той ще намалява мощността си поетапно до 20 април, когато ще бъде спрян за планов ремонт.

    Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да се гарантира стабилността в електрическата система.

    Решенията за това – кои точно централи да бъдат спрени – се взимат и на финансов принцип.

    Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5660071

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *