Позовавайки се на България, Франция е готова да признае Хизбула за терористична организация

    Френското правителство е взело под внимание факта, че според разследването от страна на българските власти, „Хизбула“ е отговорна за терористичния акт в Бургас.  Френският външен министър Лоран Фабиюс е съобщил на държавния секретар на САЩ Джон Кери за готовността на френските власти да признаят за терористична организация „Хизбула“. Товa съобщава JTA като се позовава на излизащия в Лондон арабски вестник „Ал Хаят“.

    Към днешна дата  „Хизбула“ е призната за терористична организация   само от две европейски държави: Холандия и Обединеното кралство.  Всъщност Лондон нарича терористична организация само   военното крило на ливанската „Партия на аллах“.

    В началото на февруари  българските власти  публикуваха официален доклад за резултатите от разследването на терористичната атака в Бургас на 18 юли 2012 г.,  когато загинаха петима израелци и шофьорът на автобуса. Вината за това престъпление София възложи на ливанската терористична групировка „Хизбула“.

    Въпреки това преди две седмици, изпълняващият длъжността министър-председател на България Марин Райков заяви, че България няма да инициира процес за признаване от Европейския съюз на Хизбула за терористична организация.

    http://www.newsru.co.il/world/29mar2013/fr709.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *