Олекна ли държавата с 200 милиона при приватизацията на ЧЕЗ Разпределение АД, попитаха от Движение за граждански контрол министър Асен Василев

    За декемврийските сметки и направи ли ДЕКВР принос в астрономията, превръщайки декември 2012 г. в месец от 40 дни?

    Олекна ли държавата с 200 милиона при приватизацията само на ЧЕЗ Разпределение АД, попитаха Йоанна Иванова, издигната за кандидат-депутат от Демократична глажданска инициатива – Движение за граждански контрол, и Янко Петров, едно от лицата от протестите в София по време на срещата с министър Асен Василев, която се проведе в късния следобят в МИЕТ по покана на министъра.

    Отстоявайки гражданския интерес и търсейки истината за случващото се в енергетиката, експертите на движението са прегледали годишния отчет на ЧЕЗ Разпределение АД (наличен на сайта на дружеството и на БФБ) и са установили, че неразпределената печалба на дружеството в края на 2012 г. с натрупване е 593,5 милиона лева. В случай, че печалбата бе разпределена преди приватизацията, при дял от 33%, държавата би следвало да получи около  195 милиона лв. След извършената приватизация тази печалба ще отиде по сметките на новите собственици, които придобиха дела на държавата за сумата от 100,2 милиона лева.  Нещо повече, основателен въпрос буди и факта, че първоначалната цена на акция, предложена от продавача бе едва 1 415 лв на акция при общо издадени акции 192 800 броя при положение, че само неразпределена печалба на една акция за 2012 достига 3078 лв.

    Представителите на Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол настояват да получат отговор на въпросите: каква е логиката, къде е интереса на продавача в лицето на държавата за една такава сделка? Кой взе това абсурдно решение? В чия полза в крайна сметка е всичко това и нека се разкрие информация за това кои са новите собственици и дали групата ТИМ е сред тях? Също така те питат кой е отговорен за очевидното ощетяване на държавния интерес с почти 100 милиона лева? Същите въпроси са напълно валидни и за това как и на каква цена са били продадени на безценица и дяловете на държавата в останалите ЕРП-та – ЕВН и Енерго-про.

    Йоанна Иванова провокира министър Асен Василев с въпроса: „Направи ли ДЕКВР принос в астрономията, превръщайки декември 2012 г. в месец от 40 дни?“ Тя поиска информация и да се извърши проверка за това дали е допуснато съгласувано нарушение от страна на ЕРП-тата и не са отчетени повече на брой дни в месец декември 2012 г. в сметките за ток, за да могат НЕК и ЕСО да изразходват тези пари за погасяване на лихви и главници по банков заем.

    Други теми, които са обсъждани по време на срещата с министър Василев е искането на ДГИ – Движение за граждански контрол, да бъде оповестено кой ще поеме отговорност за пропуснатите ползи от това, че България не изпълни изискванията и сроковете за либерализация на енергийния пазар. Те се интересуват също и защо е била променена процедурата за приватизация и активите на ЕРП-тата и други дялове на държавата са били прехвърлени в предприятия към активите на Държавната консолидационна компания. Представителите на Движението обясняват, че с тази промяна средствата от приватизацията на ЕРП-тата не са отишли в Сребърния фонд, както е по закон, а това може да има дългосрочно лошо влияния върху държавата, тъй като със Сребърния фонд се гарантират пенсиите на бъдещите пенсионери. Те настояват да се проверят отчетите на ДКК и да се разбере за къде са отишли средствата от приватизацията на ЕРП-тата и за какво са били похарчени.

    Янко Петров, поиска да се даде възможност гражданите сами да могат да купуват електромерите си, и да няма монопол върху тяхната продажба. Те смятат, че ДКЕВР трябва да направи собствена независима лаборатория, към която да се обръщат клиентите на ЕРП-тата при съмнения за нарушения или невярно отчитане на показателите на електромерите.

     ================================================================== 

    Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол

    Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол е обединение между Движение за граждански контрол, основано от лицата на протестите Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров, и партия Демократична гражданска инициатива (ДГИ), продължител на идеите на Движение гражданска инициатива от зората на демокрацията в България. Политическа партия Демократична гражданска инициатива ще бъде мандатоносител на протестиращите от Движение за граждански контрол на предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. Всеки кандидат за народен представител на Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол подписва Декларация за почтено политическо поведение.

     

    Йоанна Иванова, кандидат-депутат, Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол

    Йоана Иванова е първият обявен кандидат-депутат от избирателната листа на Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Демократична гражданска инициатива. Тя е на 28 г. от София. Студент. Не е членувала в партии. От 2 години участва в организирането на протести срещу монополите, високите цени на електрическата и на топлинната енергия, високите цени на горивата и др.

     

    Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров

    Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров са познати на обществеността като „лицата на протестите”. Тримата се изявиха като неформални лидери по време на организираните масови Национални протести срещу монополите и високите цени на електроенергията, които стартираха през февруари 2013 г. и станаха известни като „неделните протести”. През последните две години Славчев, Дудев и Петров са сред организаторите на редица протести срещу монополите, високите цени на електрическата и на топлинната енергия, високите цени на горивата, добива на шистов газ и др. В началото на март тримата бяха сред учредителите на Движение за граждански контрол.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *