Пчелите си комуникират с електрически вълни?

    pchelaTeзи летящи  насекоми поради триенето с въздуха  създават върху себе си малък положителен заряд. Поради восъчната кутикула, която покрива тялото им, този заряд се съхранява дълго време, не изчезва  дори и след контакт с огромен обект: изолационните слоеве от восък предотвратяват заземяване.

    Дълго време се предполагаше, че електричното поле помага на тези насекоми да задържат върху себе си цветен прашец. Едва наскоро учените са се замислили могат  ли насекомите да използват заряда и за друго нещо.

    Появиха се първите резултати на тази тема: наскоро  учени от университета в Бристол (Великобритания) съобщиха, че пчелите оценяват заряда върху цветовете, за да разберат струва ли си да  посетят  един цвят или да потърсят друг.

    Екип от учени от Свободния университет в Берлин (Германия), воден  от Рандолф Менцел изложи хипотезата, че електричното поле помага на насекомите да общуват помежду си.

    Учените са експериментирали с пчели: те  били поставяни в специална клетка, изолирана от външни електрически полета, след което поставяли в тази клетка зареден предмет. Когато го доближавали до пчелите, зарядът карал антените им леко да се огъват.

    Изследването показало, че отклонението предизвиква реакция в група от клетки, наречени  „орган на Джонстън“. Той се намира в основата на антените и е отговорен за механорецепцията: с негова помощ насекомото може да изследва  повърхността или, например, да определя посоката на вятъра.

    И накрая в последната серия от експерименти било открито, че пчелите са в състояние по електрическото поле  да намерят сладък сироп, който им  предлагали. Насекомите разбирали, че ги чака нещо вкусно, ако електрическото поле било с  определени характеристики.

    В статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society,   авторите заявяват, че електрическото поле може да бъде един от основните начини за комуникация – например, по време на известния танц на пчелата. Отдавна е забелязано, че пчелата, която е намерила голям парцел с цветя, или, да речем, източник на вода, съобщава за находката на своите в кошера със специални жестове.

    Но какво точно е средството за комуникация, все още е неясно: пчелите често танцуват в дълбините на кошера, където   не е много светло за да се види танца. Приема се, че предаването на информация става чрез директен контакт на насекомите или с помощта на специални вибрации на крилата, или по миризма.

    Въпреки това, учените са били в състояние да покажат, че отклонението на антените на пчелите под въздействие на електрическо поле,  10 пъти превишава отклонението, което произвеждат вибрациите на въздуха от трептенето на крилете, които се намират на същото разстояние като електрическия заряд.

    Възможно е,  когато пчелата танцува, със своите  електрически заряди да отклонява антените на пчелите „зрители“ и те така да получават информация  къде да отидат. Въпреки че това все още е само хипотеза, която изисква пряко потвърждение.

    ScienceNOW

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *